Vainaja "Verenvalaja"

av rune stordahl

A2859199027 16Selskap: Svart Records

Release: 27.05.2016

Brutal og bassete Death/Doom på finsk.

Dessverre har det blitt sånn at en del artister som markedsføres som Death/Doom egentlig er gotisk piss med gråtkvalt og sutrete renvokal, panfløyte-synth, kjipe powerchord-progresjoner og vakre melodier. Noe som har sørget for å sverte omdømmet og ryktet til denne subgenren ganske så betraktelig. Heldigvis er finske Vainaja den rake motsetningen til den type band og fremlegger her et solid musikalsk dokument på hvor knusende og mørkt det egentlig skal gjøres.

Vainaja@Facebook

Her er det de illevarslende og truende stemningene som råder grunnen, og de manes frem på ypperlig vis. Soundet er svært – og sort – og musikken bæres i hovedsak av tunge, kvernende riff, akkompagnert av seig og drønnende tromming og en deilig surklende dyp dødsrøst. Skiva fremstår velprodusert, men har likevel et småskittent og barskt preg ved seg som kan gi assosiasjoner til tidlig nittitall.

At skiva bare har seks spor og varer cirka 45 minutter teller også i positiv favør. Poengmessig kan det godt være at den burde hatt enda bedre uttelling, for den tåler absolutt mange runder på stereoanlegget, men utbyttet er noe avhengig av dagsformen, og den blomstrer heller ikke via hodetelefonene. Legg dog ikke for mye vekt på disse innvendingene, for Verenvalaja får likevel en soleklar anbefaling fra denne kanten.

7/10

Tracklist:

  1. Risti
  2. Sielu
  3. Usva 
  4. Valaja
  5. Kultti
  6. Kehto