Rapheumet's Well "The Exile"

av rune stordahl

A4169854648 16Selskap: Test Your Metal Records

Release: 18.03.2016

Symfonisk Death Metal fra USA.

Hvis du klarer å jobbe deg forbi den blodtrigga basstromma (som tidvis bikker over i det parodiske for min del) og at det innimellom blir for sukkersøtt, så har faktisk denne amerikanske sekstetten mye bra på gang. Kreativt sett bugner de over av ideer og alle låtene byr på et lass av musikalske temaer og kunstferdig orkestrering, uten at det virker påtatt eller overlesset. Her glir det ene partiet sømløst over i det neste på en så naturlig måte at man nesten blir litt forfjamset når låta plutselig tar slutt. Majoriteten av riffene ligger i det melodiøse landskapet, men bandet har likevel et aggressivt og dramatisk uttrykk ved seg som de skal berømmes for.

De teller som nevnt seks stykker i bandet, men har ikke noen instrumentbesetning utover det vanlige (to gitarer, bass, trommer, tangenter og vokal), men de gjør veldig mye ut av dem. Det er særlig den som styrer tangenter og programmering/effekter som beriker lydbildet til bandet, selv om ingen av de andre kan beskyldes for å tvinne tommeltotter akkurat. I tillegg har de med seg en kvinnelig gjestevokalist på veldig mange av låtene, med varierende hell. Enkelte steder gir det materialet et kvalitetsløft, mens andre steder er de helt på høyde med de mest intetsigende Gothic Metal-aktørene jeg har hørt.

Musikkmessig syns jeg de fremstår som et amalgam mellom Dimmu Borgir (her tenker jeg særlig på Puritania-låta deres), Tristania (EP-en og debuten) og Fleshgod Apocalypse, uten at de egentlig ligner på noen av bandene. Og kvalitetsmessig er de heller ikke i nærheten av noen av de tre nevnte, men de har definitivt potensial til å bli et skikkelig musikalsk beist. Det fordrer dog at de strammer inn låtene, kutter det mest sukkersøte, fikser et noe mer koherent sound og kvitter seg med den grufulle triggingen av basstromma (og roer ned tempoet, sånn at det minner om basstromme og ikke tarmgasslyd).

Rapheumet's Well@Facebook

The Exile er ei skive jeg egentlig liker, til tross for de betydelige svakhetene, men kommer jeg til å høre noe mer på den etter at denne anmeldelsen er skrevet? Nja, kanskje ikke.

5,5/10

Tracklist:

  1. Resurrecting the Blood Gate 
  2. The Blight of Sotath Shal
  3. The Epic of Darmak
  4. Crucible of Titans 
  5. Resurgence
  6. Witch of Dark Spire
  7. The Exile
  8. Planetary Cenotaph